Kácsor Fogadó   

Cím: 2091 Etyek, Alcsúti út 12.

Telefon: +36 (22) 353 641

 

Információ kérés:

E-mail: info@kacsorfogado.hu

Szállásfoglalás telefonon:

Kácsor Balázs
+36 30 363 1676
üzletvezető

  

Kácsor József

Tulajdonos

  

logologo

Látnivalók Etyek környékén

Alcsútdoboz:

A fogadótól mindössze 13 km-re fekvő község. A település jelenlegi formájában 1950-ben jött létre Alcsút (németül Altschutt) és Vértesdoboz községek összevonásával. Doboz (Vértesdoboz) Alcsúttól délre található település, a Csák nemzetség birtoka volt, leginkább a Szomszédos Tabajd része volt Felső-Tabajd néven. Doboz néven az oklevelek ben először 1539-ben szerepelt, nevét Doboz, Dobosz alakban írták

Nevezetességei:

 • Habsburg-kastély, amelyet Pollack Mihály tervezett.
  • Az épület, amely a második világháborúig a Habsburg család tulajdonában volt, elpusztult, köveit elhordták, már csak oszlopos, timpanonos bejárat része áll.1816-ban József nádor és felesége Hermina anhalti hercegnő Magyarországra költözött. A házaspár egy ideig ebben a kastélyban lakott. József nádor mintegy 20 év alatt alakított ki birtokán mintagazdaságot, a magyar kertművészet és klasszicista építészet egyik remekét                             
   Webblap:  www.alcsuti-arboretum.hu/index.php

 • Késő barokk református templomok

 • Alcsúti Arborétum

  • József nádor1825-től telepítette ide a növényeket. A kertet egy schönbrunni kertész tervezte meg, egy angolkert rendszerben. Ez a terület előtte egy birka legelő volt. Összesen három fa volt a kertben, ami most a kertben látható az mind mesterséges telepítés. Egy olyan növény honosítás is egyben, amely az országban egyedülálló. 300 olyan növényfajt ültettek el, ami azelőtt Magyarországon ismeretlen volt.                                              Weblap: www.alcsuti-arboretum.hu/index.php

 • Golf & Country Club

  • Pannonia Golf and Country ClubA Kácsor Fogadótól mintegy 10 Km-re, az út mentén található. Weblap:http://golfclub.hu/

 

 

Biatorbágy:

Biatorbágy Pest megye nyugati részén, Fejér megyével határos területén helyezkedik el. Északról Páty, északkeletről Budakeszi, keletről Budaörs, délkeletről Törökbálint, délről Érd, Sóskút és Pusztazámor, délnyugat-nyugatról a Fejér megyei Etyek, nyugat-északnyugatról Herceghalom települései határolják.

Biatorbágy az őskor óta lakott terület. Bronzkori földvármaradványokat találtak Bián, a Pap-réti dűlőben. Ugyancsak Bián honfoglaláskori településmaradványokra is bukkantak.

1870-ben megépült az új biai református templom. Ebben az időszakban élte virágkorát a gróf Sándor Móric tulajdonában lévő földbirtok. Az emeletes kastélyban működött az uradalmi igazgatóság. Az uradalom a környék legkorszerűbb birtokai közé tartozott. A gróf Sándor család birtoka ezután leányági öröklés útján a herceg Metternich családhoz került. A Szily birtok ugyanakkor a Fáy család tulajdona lett, akik igen szép uradalmat hoztak létre több gazdasági épülettel.

1924. június 13-án Magyarország eddig ismert legnagyobb tornádója Bián és Torbágyon végzett hatalmas pusztítást, majd egy másik katasztrófa, a torbágyi merénylet Torbágyot tette országos hírűvé. 1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter felrobbantotta az egyik sínszálat a viadukton a Budapest-Bécs vonalon közlekedő gyorsvonat alatt, amely kisiklott, majd a gőzmozdony és első kocsijai a mélybe zuhantak. A robbantás 22 halálos áldozatot követelt. A merénylet ürügyén kezdődött meg az 1930-as évek politikai leszámolása az illegális kommunistákkal.

A két községet először 1950-ben egyesítették. Az 1956-os forradalomból a biatorbágyiak is kivették részüket. Több száz oldalnyi irat, számos érdekes dokumentum került elő 2006 szeptemberében a Pest Megyei Levéltárból, melyek újabb adalékokkal szolgálnak a forradalom itteni eseményeivel kapcsolatban.

1958-ban Bia és Torbágy különváltak, 1966-ban azonban ismét egyesültek. Biatorbágy 2007. július 1-jével kapott városi rangot.

Nevezetességei:

 • Viadukt: Az építmény a magyar vasút- és hídépítés századforduló előtti nagy korszakára emlékeztet - és Matuska Szilveszter 1931-es robbantása után szerzett kétes hírnevet. Biatorbágy északkeleti szélén, a település két fontos útjának kereszteződésében áll... Az építmény a magyar vasút- és hídépítés századforduló előtti nagy korszakára emlékeztet - és Matuska Szilveszter 1931-es robbantása után szerzett kétes hírnevet. Biatorbágy északkeleti szélén, a település két fontos útjának kereszteződésében áll a vasúti völgyhíd, amelyen ma nem halad át forgalom. A robbantás után helyreállították.
 • Nyakas-kő és környéke  A Nyakas-kő és környéke két élőhelytípust foglal magába, amelyek többnyire együ tt, egymás mellett fordulnak elő. Ez a kétféle élőhelytípus a sziklagyep és a sztyepplejtő. A lejtőn mezei iringó vagy más néven ördögszekér, hegyilen, terjőkekígyószisz, fehér mécsvirág, kakukkfű alkot réteket egy-egy kiemelkedő sziklafelszínnel tarkítva.Túrázóknak különösen ajánlott hely.
 • Sándor-Metternich-kastély Biatorbágy, Szentháromság tér 6. GPS koordináták: 47.466047 / 18.807252. A volt uradalmi épület 1823-ban, klasszicista stílusban, oldalszárnyakkal bővített U alakú formában épült. A család bajnai kastélyához hasonlóan feltehetően ezt is Hild József tervezte. A díszudvar szélén íves nyílású kocsiáthajtók kapcsolták a melléképületeket. A volt uradalmi épület 1823-ban, klasszicista stílusban, oldalszárnyakkal bővített U alakú formában épült. A család bajnai kastélyához hasonlóan feltehetően ezt is Hild József tervezte. A díszudvar szélén íves nyílású kocsiáthajtók kapcsolták a melléképületeket a gazdagon tagozott központi épületrészhez, ami előtt négyoszlopos oromzat áll. Ma egyik részében iskola, a másikban mezőgazdasági üzem működik.
 • Szily-Fáy-kastély. A kastélyt a 18. században építtette a nagyszigethi Szily-család, pontosan nem tudni, mikor. Az épület barokk stílusú, részben többszintes. Az épületszárnyak U-alakú díszudvart fognak közre, melynek nyitott része az út felé néz. A középrészen kosáríves tornác látható 9 nyílással, bal oldali szárnyán 8 nyílással. A kastély belsejében máig magvannak a barokk ajtók.
  Itt őrizték a Szily-család levéltárát hosszú ideig. A 19. században lett a Fáy majd a Sándor-család tulajdona az épület, 1945 előtt Elek Gyuláé volt. Az államosítás után 1954-től mezőgazdasági tanintézet került ide, ezért láthatók régi gépek az udvaron. Ma is ilyen tanintézet működik itt. A település másik hasonló jellegű látnivalója a Sándor-Metternich-kastély.
  Megközelítés: A Szentháromság tér felől a Nagy utcán a Kálvin térig.
 • Szent Vendel- (Szily-) sírkápolna. Szily József építtette a 19. század elején, első említése az 1817. évi torbágyi canonica visitatióban található. 1944–45-ben megrongálódott, rövidesen helyreállították, empire oltára és Szent Vendelt ábrázoló oltárképe utóbb teljesen elpusztult. Bia és Torbágy között, a szőlők mellett, meredek, erdős hegyoldalon, az Iharosban található, nyugatra tekintő, klasszicista homlokzattal. Kör alaprajzú, homlokzatát két falpillér, illetve két szabad oszlop által hordott triglifes architrávon ülő, gyámkősoros timpanon díszíti. A porticus tengelyében félkörös zárású, magas kapuzat. Két oldalán álló, ovális ablakok vannak, bujtatott vasráccsal. Tagolt ereszpárkánya, ívelt vonalú, zsindellyel fedett kupoláján négyoldalú bádoglaterna volt egykor található. Belseje kör alaprajzú, kupolaboltozatos tér, padló közepén Szily Antal 1833-ban készült sírlapja. A kápolna előtti, rondellaszerűen kialakított terasz alatt a Szily-család sírboltját alakították ki.
 • Torbágyi Szentháromság-szobor. A kőből készült Szentháromság-szoborról először az 1778. évi egyházlátogatás szól, mely a templom területén a kőfallal bekerített temetőben áll. A "döghalál", a pestis megszűntével 1739-ben a község emelte fogadalomból, 1845 körül és 1944-ben újították fel. Az országos műemlékjegyzék a következő rövid leírást adja róla: "Atyaisten és Krisztus baldachin alatt, felettük galamb."